Metoda scrumbiei împuțite

Arsenalul propagandistic include diverse metode de influență a opiniei publice. Una dintre ele este cea a „scrumbiei împuțite” (метод тухлой селёдки). Se folosește pentru discreditare.

Esența ei și efectul produs de ea se explică prin analogie cu miasma răspândită de o scrumbie împuțită. Se alege persoana sau ideea asupra căreia se aplică metoda. Poate fi una curată ca lacrima și foarte utilă. Se răspândește o informație falsă, oricât de neverosimilă ar fi ea, referitoare la persoana atacată, în care se afirmă ceva foarte compromițător (că a furat, că a ucis, că a amăgit, că a lăsat pe drumuri propriii părinți etc.). Cu cât este mai șocantă informația, cu atât mai bine se infiltrează în atenția publică și cu atât mai mult persistă în timp. Nu are nici o importanță dacă este adevărată sau nu. E important să „pută” cât mai tare. Chiar dacă ulterior informația inițială este combătută și declarată în mass-media ca falsă, ea începe să dea „roade”. Persoana vizată începe să fie asociată cu ceva scârbos. De la ea încep să se „răspândească” miasme neplăcute. Dacă metoda este aplicată de mai multe ori, atunci la un moment dat persoana vizată începe să-și piardă autoritatea.

O metodă asemănătoare a fost aplicată asupra cursului european al RM. S-au asociat cu ea niște persoane care au compromis ideea, au scârnăvit esența ei. Acum ideea este asociată cu tâlhării, manipulările de opinie, cu faptele dintre cele mai josnice. Anume asupra acestor lucruri pun accentul cel mai mult oponenții ideii europene: Igor Dodon și Rinzato Usatîi. Că Dodon a fost implicat în diverse afaceri murdare, de tipul mafiei cărnii și peștelui, nu știu din ce cauză se uită. Că Rinzato este o sculă a FR, tot se trece cu vederea. Se apasă doar pe ceea ce ar emana o miasmă cât mai mare de la activitatea partidelor proeuropene, însăși putoarea răspândită de partidele finanțate de FR fiind de-a dreptul duhnitoare.

Din păcate, în economia RM există „scrumbii împuțite” și destul de multe, care, pentru orice asociere cu ele, imediat generează efectul metodei scrumbiei împuțite. Una dintre aceste „scrumbii împuțite” este BEM. Oricine a participat într-un fel sau altul în managementul BEM, oricine a luat credite neperformante de la BEM sau de la celelalte două bănci afiliate BEM, oricine a încercat să resuscite BEB, imediat cade sub efectul descris.

„Scrumbia împuțită” Ilan Șor prin denunțul asupra lui Vlad Filat, nu doar la discreditat irevocabil pe Vlad Filat, dar a discreditat și decapitat iremediabil partidul care în ultimii ani a fost unul din promotorii ideii europene.

De fapt, întreaga clasă politică moldovenească reprezintă o „scrumbie împuțită” care generează efectul metodei descrise nu doar asupra întregii Moldove, ci și asupra ideii de europenizare, asupra fraților de peste Prut, care de-a lungul timpului sunt unica țară care ajută RM necondiționat, spre deosebire de FR, care are pretenții enorme și nejustificate asupra RM, dar „ajutorul” lor reducându-se numai la crearea diverselor probleme și impunerea embargourilor umilitoare.

Un șir de întrebări așteaptă răspuns în acest context, două dintre ele fiind de-a dreptul țipătoare la cer…

Pot fi oare fi excluse din politica moldovenească „scrumbiile împuțite”?

Cine poate efectua asanarea și salubrizarea societății moldovenești?

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*
Introdu codul de securitate anti-spam din imagine.
Click to hear an audio file of the anti-spam word