Anticipând votul pentru moțiunea de cenzură

Mâine, în ședința Parlamentului RM urmează să se pună la vot moțiunea de cenzură declarată de către Partidul Socialist și cel Comunist. Împreună au 44 de voturi. Mai au nevoie încă de cel puțin 7 voturi pentru a demite Guvernul Streleț. De la cine le pot obține?

PL a declarat că nu va participa la vot.

PPEM are  3 deputați. Leancă și-a exprimat părerea că Guvernul Streleț nu se isprăvește cu misiunea. După 100 de zile de guvernare nu a prezentat un program de scoatere a țării din criză. Cu toate acestea s-ar putea să nu voteze pentru demitere, pentru a înfunda Moldova în criză și pentru a nu permite forțelor de stângă se preia executivul.

PLDM, în principiu, nu ar trebui să voteze pentru demitere. Dar… Este oare cineva în stare să știe dacă nu se vor găsi printre deputații PLDM persoane care să-și schimbe părerea și să voteze pentru demitere? Ținând cont de istoria recentă, așa ceva nu este exclus… Totuși, cred că de această dată deputații PLDM vor ține partea guvernului.

Și atunci, unica șansă pentru succesul votului pentru demiterea guvernului vine de la PD. Vor vota ei pentru demitere atunci când Marian Lupu declară că guvernul Streleț șantajează AIE3 prin cererea de demitere a procurorului general Gurin și șefului CNA Chetraru? Înclin să cred că totuși nu vor vota pentru demitere, cel puțin la ședința de mâine. Totuși nu este o certitudine că anume așa vor proceda… Și asta din cauza că nimeni nu poate exclude o eventuală coaliție de mâine a lor cu socialiștii și comuniștii.

Ce e mai bine pentru RM? Logic e foarte greu de argumentat o variantă sau alta, în condițiile când avem prea puțină informație pentru a trage niște concluzii raționale. Intuiția, însă, înclină să-mi spună că demiterea lui Streleț ar fi benefică, el nefiind persoana care ar părea capabilă să scoată RM la liman.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*
Introdu codul de securitate anti-spam din imagine.
Click to hear an audio file of the anti-spam word