Despre mine

Dia Daiana

Vesela.

Blogs Home » Life » Culinar » Daiana's Kitchen of Love

Daiana's Kitchen of Love

Blog de "bucatareala" si nu numai. Gusteau "Anyone can cook!"

Articole Blog

01. Saratele fragede cu untura - Dec 28, 2017 11:05:00 PM

Sursa: Rita Ilies - Retete si povestihttp://ritailies.ro/recipe/saratele-fragede-cu-untura/











02. Baigli la tava - Bejgli szelet - Dec 28, 2017 9:28:00 PM



Surse de inspiratie: http://hahopihe.receptneked.hu/2014/12/18/bejgli-szelet/https://receptneked.hu/edes-sutemenyek/makos-dios-sutik/bejgli-szelet/http://www.nosalty.hu/recept/bejgli-szelethttp://www.nosalty.hu/recept/makos-bejgli-szelet





  






03. Sos de fructe de padure - Apr 14, 2017 3:32:00 PM

Intr-o cratita non-aderenta, am pus pe foc mic 500 g fructe de padure (mix de la Lidl), scurse de zeama.Din cand in cand am amestecat si am zdrobit fructele.Cand s-au inmuiat, am oprit focul si am adaugat 2 linguri de miere.Am amestecat cat sa se topeasca mierea, apoi le-am mixat cu blenderul si in final am trecut totul prin cea mai fina sita pe care o am.A iesit un sos delicios, care s-a potrivit de minune cu o prajitura dulce-amaruie, cum este chocolate lava cake.

http://testdaiana1.blogspot.ro/2017/02/lava-cake-moelleux-au-chocolat-briose.html









04. Lava cake - moelleux au chocolat - briose de ciocolata cu centru moale - Feb 26, 2017 3:21:00 PM

Lava cake - moelleux au chocolat ~ briose de ciocolata cu centrul moale si sos de fructe de padure~
Sursa: http://www.edithskitchen.ro/briose-de-ciocolata-cu-centrul-lichid/
...in cazul meu, briose cu centrul moale! Cateva minute in plus au facut "lava" sa se intareasca prea mult, a ramas moale, dar n-a mai curs.
Ingredientele mele: 
 * in plus fata de reteta-sursa: 1 lingurita esenta de cafea



   Am folosit 4 forme ramekin (de 150 ml), unse cu unt si doua tapetate cu cacao, doua cu zahar tos. Am pus formele in frigider pana cand am pregatit aluatul.
Le-am copt la 180 de grade Celsius timp de 15 minute, care s-au facut vreo 18 minute, pana am oprit focul, am lasat deschisa usa cuptorului si m-am fatait dupa manusile de bucatarie. Prea mult!!!!!!! 13 minute ar fi fost de ajuns.Data viitoare voi fi mai atenta! :)
Dar nu-i nimic, si asa au fost delicioaseeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!Le-am mancat cu sos de fructe de padure si cu multa pofta!
Reteta sos de fructe de padure mai jos ⇊















  

 

Sos de fructe de padure (mix de la Lidl)

Intr-o cratita non-aderenta, am pus pe foc mic 500 g fructe de padure, scurse de zeama.
Din cand in cand am amestecat si am zdrobit fructele.
Cand s-au inmuiat, am oprit focul si am adaugat 2 linguri de miere.
Am amestecat cat sa se topeasca mierea, apoi le-am mixat cu blenderul si in final am trecut totul prin cea mai fina sita pe care o am.
A iesit un sos delicios, care s-a potrivit de minune cu prajitura dulce-amaruie.


  


05. Fursecuri (biscuiti) cu stampila - Feb 12, 2017 9:18:00 PM

Sursa: http://gabicsek.blogspot.ro/2015/07/vanilias-keksz.html
Ingrediente(pentru 40 buc. cu forma de 5,5 cm diametru):*130 g unt (moale, la temperatura camerei)*70 g zahar pudra*250 g faina*1 varf de cutit sare*1 galbenus*1 pliculet vanilie*1/2 pliculet coaja de lamaie *1/2 pliculet coaja de portocala(*1-2 Lg smantana - in caz ca aluatul nu se leaga)
Mod de preparare:Am batut cu mixerul, untul cu zaharul pudra pana a devenit cremos/spumos.Am adaugat vanilia, faina amestecata cu sare, coaja de lamaie si portocala, apoi galbenusul si am framantat pana cand aluatul a inceput sa se adune (formaza o bila omogena).Pentru ca aluatul nu se lega, am adaugat 2 lingurite de smantana grasa.Am intins aluatul, l-am acoperit cu folie si l-am pus in frigider pentru 30 de minute.Dupa care am mai intins aluatul cam de jumatate cm grosime.Forma de decupat si stampilele se trec prin faina la fiecare apasare, ca sa nu se lipeasca aluatul.Fursecurile se coc la foc mic/mediu (180 grade C) timp de 8-9 minute. (Nu ca mine, 11 minute!!!)Sint foarte gustoase si aromate! 













06. Tort cu mere intregi si crema de zahar ars - Feb 5, 2017 8:20:00 PM

Tort cu mere intregi, crema de zahar ars si blat vanilat ✌ ❤ 🍰
Surse:*pentru crema de zahar ars http://miremirc.ro/2012/08/26/tort-de-mere-cu-crema-de-zahar-ars/
*pentru blat https://bunatatidinbucatariagicutei.blogspot.ro/2016/02/tort-de-mere-intregi.html
*pentru mere http://bucate-aromate.ro/2014/02/tort-de-mere-caramelizate/

Forma (oala) mea are diametrul de 20 cm.
Zahar ars pentru imbracat peretii formei: 100 g zahar
Merele: 5 mere de marime medie, umplute cu 3-4 Lg nuca macinata, amestecata cu scortisoara, 5-6 Lg gem (dulceata) de visine mai lichid, putin unt pe fiecare mar
Crema de zahar ars: din 5 oua, 5 Lg zahar, 500 ml lapte, esenta de vanilie
Blat: din 3 oua, 3 Lg zahar+zahar vanilat bourbon, 3 Lg faina, 3 Lg ulei, 1 lg praf de copt, un varf de cutit de sare








  
  












07. Supa-crema de dovleac (4) - Nov 12, 2016 9:49:00 PM

Azi a fost fara smantana de gatit, fara praz, cu 1 litru supa de pui si 1 litru de apa la 2 kg de dovleac, cu ceapa calita si morcovi.
http://testdaiana1.blogspot.ro/2014/11/supa-crema-de-dovleac-bostan.html
http://testdaiana1.blogspot.ro/2015/11/supa-crema-de-dovleac.html
http://testdaiana1.blogspot.ro/2015/11/supa-crema-de-dovleac_21.html


Alte editii:










08. Chec cu pere si cacao - Nov 12, 2016 8:22:00 PM


Foarte, foarteeeeeeee buuuuuuuuuuuun!!!!!!!!


Super chec, pregatit de Elena, 
http://leniass.blogspot.ro/2013/12/chec-cu-pere.html

Diana,
http://dianacakes.blogspot.ro/2013/10/chec-de-cacao-cu-pere.html

Si Iolanda
https://www.facebook.com/iolanda.koch/media_set?set=a.548397298566180.1073741845.100001877455012&type=3
https://www.facebook.com/iolanda.koch/media_set?set=a.558740894198487.1073741846.100001877455012&type=3
https://www.facebook.com/iolanda.koch/media_set?set=a.644897215582854.1073741859.100001877455012&type=3

 





Si inca un chec, fara pere, din aceleasi ingrediente si cantitati.



09. Supa hawaiana (special pentru fanii Hawaii Five-0) - Oct 2, 2016 8:14:00 PM

Supa de legume* baza - supa de pui* morcovi* mazare* 2 Lg ceapa calita* 1 cartof, dat pe razatoarea cu gauri marisi vedeta.....................
* Conopida - alias KONO :))))))))))))

Daca nu urmariti serialul Hawaii Five-0 si nu stiti cine e Kono (Kono Kalakaua), aflati aici http://www.imdb.com/title/tt1600194/





10. Conopida in crusta condimentata, la cuptor - Oct 2, 2016 8:05:00 PM









11. Salata de conopida cu ceapa - Oct 2, 2016 8:00:00 PM

Am procedat exact cum zice Elenahttp://leniass.blogspot.ro/2015/07/salata-de-conopida.htmlsi a iesit ceva foarte-foarte gustos!Nu stiu cum de n-am incercat pana acum varianta cu ceapa, in loc de usturoi!





12. Paine alba usoara - Sep 19, 2016 9:06:00 PM





Reteta de "paine alba usoara" din cartea masinii de paine Silvercrest de la Lidl, cu mici modificari.
Ingrediente:
* 350 ml lichid = 150 ml lapte + 200 ml apa
* 20 g unt Pilos 65% (topit) 
* 1 ou intreg
* 1 si 1/2 lm sare (lingura mica de masurare)
* 1 lm zahar
* 600 g faina tip 550 (Tótkomlósi BL-55 finomliszt)
* 1 plic drojdie uscata Belbake

Ingredientele se pun in cuva masinii de paine in ordinea de mai sus.

Program nr.2: usor (french)Grad de rumenire: ridicat
De data asta n-a crescut la fel de mult, dar e foarte gustoasa si elastica.

(Masina de paine SilverCrest EDS SBB 850 B1 - Lidl)


13. Budinca de branza dulce (4) - Sep 19, 2016 7:00:00 AM

Ingrediente1 kg branza dulce (Pilos, la galetica)200 g zahar7 buc oua175 g unt (topit si racorit) esenta de vanilie (si altceva, dupa gust)coaja de lamaie (optional)1 varf de cutit sare4 Lg faina (uneori am inlocuit cu 1 plic praf budinca de vanilie)3 Lg gris1 lg praf de copt2 Lg lapte praf 100 g stafide (optional)

http://testdaiana1.blogspot.ro/2016/04/budinca-de-branza-dulce-3.html
http://testdaiana1.blogspot.ro/2015/08/budinca-de-branza-dulce-2.html
http://testdaiana1.blogspot.ro/2015/04/pasca-fara-aluat-budinca-de-branza-dulce.html
Sursa: https://www.lalena.ro/1375-reteta-Pasca-fara-aluat.html
* eu am copt intr-o tava patrata ( 33 x 24 x 6,5 cm) pentru ca forma mea rotunda e de doar 26 cm diametru si n-ar fi incaput toata compozitia (si ar fi fost mare pacat!)
Am separat ouale. Intr-un bol am amestecat ingredientele uscate: sarea, coaja de lamaie, praf de budinca, gris, praf de copt, lapte praf. In alt bol am am amestecat, cu mixerul, galbenusurile, zaharul, branza dulce, untul topit, dar nu fierbinte, esenta de vanilie, apoi am adaugat ingredientele uscate si am mixat bine de tot, pana la omogenizare.
Albusurile le-am batut spuma tare cu 1 lingura de zahar. Am adaugat spuma in compozitia de mai sus, in 2-3 transe si am amestecat cu grija, cu lingura de lemn, de sus in jos.
Am turnat compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.
Am copt la temperatura medie spre mica, timp de 1 ora si un sfert (atat i-a trebuit cuptorului meu pe butelie sa inchege si sa rumeneasca frumos budinca). Cand am vazut ca a ajuns la culoarea dorita, am oprit focul, am lasat usa cuptorului intre-deschisa si budinca in cuptor, s-a mai copt ea putin la caldura.

Budinca de branza dulce sau (aproape) fiadone.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fiadone
https://en.wikipedia.org/wiki/Brocciu


Egyszerű túrós lepényhttp://www.kifoztuk.hu/receptek/item/egyszer-turos-lepeny


Langa desert merge o cafea neagra sau cu frisca :)







14. In gradina - Septembrie 2016 - Sep 19, 2016 3:00:00 AM


























  

15. In gradina - August 2016 - Sep 19, 2016 1:00:00 AM






































16. Desert rece (inghetata) cu fructe de padure - Jul 10, 2016 12:45:00 PM


1 banana coapta bine de tot1 caisafructe de padurevreo 2 linguri inghetatasmoothie maker/blender
Am turnat un pic peste inghetata, iar restul a mers la congelator.Ar fi fost perfect daca nu pierdeam timpul si fructele de padure nu se dezghetau de tot. As fi avut inghetata instant. Dar a fost bine si asaDesert foarte bun, gustos, rapid!



17. Gulii umplute cu carne, la cuptor - Jul 10, 2016 12:41:00 PM


Ingrediente:* umplutura = 600 g pulpa de porc, macinata + 2 catei de usturoi, razuiti + sare, piper, mix condimente, dupa gust + 1 ceapa, calita + 100 g orez, nefiert, doar rumenit putin intr-o lingurita de ulei + miezul scobit al guliilor, maruntit cu robotul de bucatarie* 3 gulii, curatate, scobite* 1 ardei* 1 zucchini*3 catei de usturoi, direct in yena* putina untura, pentru uns marginile vasului yena* 1 ceasca de apa calda, in caz ca pe parcurs scade lichidul* cascaval, razuit deasupra, spre final
Legumele le-am umplut cu maglavaisul de carne, le-am asezat in vasul yena uns cu untura, am pus capacul si am dat la cuptor (rece, nu preincalzit), la foc mare, pentru 45 de minute.Dupa care am scos capacul, am verificat legumele, am turnat o ceasca de apa calda, am razuit cascaval deasupra si am mai lasat in cuptor, fara capac, vreo 15-20 minute.
Observatii:
-guliile ar fi trebuit oparite putin. nu s-au inmuiat suficient de mult, dar au fost ok, comestibile.-umplutura foarte gustoasa, dar dietetica, adica fara grasime, pentru ca a fost doar pulpa de porc macinata. in farfurie am pus smantana deasupra. -per total a fost bun. a mers bine berea dupa aia :)
Sursa de inspiratie: http://savoriurbane.com/gulii-umplute-cu-carne-tocata/







18. Definitii conform DEX ... si alte expresii (in bucatarie si in afara ei) - Jun 24, 2016 6:48:00 PM
PANDIȘPÁN, pandișpane, s. n. Prăjitură făcută din făină, ouă și zahăr, de culoare galbenă și cu aspect pufos. [Pl. și: pandișpanuri] – Din ngr.pandespáni. Sursa: DEX '09 (2009) PANDIȘPÁN ~uri n. Prăjitură preparată din făină, ouă și zahăr. /<ngr. pandespáni Sursa: NODEX (2002)vs.CHEC, checuri, s. n. Prăjitură de origine englezească, preparată din aluat cu grăsime, stafide, rahat etc. și coaptă în tăvi speciale. – Din engl.cake. Sursa: DEX '09 (2009) CHEC ~uri n. Preparat culinar făcut din aluat, ouă, zahăr, lapte, stafide etc. și copt în forme speciale. /<engl. cake Sursa: NODEX (2002)

ȘNÍȚEL, șnițele, s. n. Preparat culinar făcut dintr-o felie subțire de carne bătută cu ciocanul de lemn, trecută succesiv prin făină, ou și pesmet și prăjită în grăsime. – Din germ. Schnitzel. 
Sursa: DEX '09 (2009) 
ȘNÍȚEL ~e n. Preparat culinar pregătit dintr-o bucată subțire de carne, bătută cu un ciocan special, muiată succesiv în ou și pesmet și prăjită (în grăsime). /<germ. Schnitzel Sursa: NODEX (2002) vs.PANÉ adj. invar. (Despre carne, cașcaval etc.) Prăjit în grăsime, după ce a fost dat prin făină, ou și pesmet. – Din fr. pané. Sursa: DEX '98 (1998)PANÉ adj. invar. (despre carne, pește etc.) Care este prăjit în grăsime, fiind trecut mai întâi printr-un amestec din făină, ou și pesmet. /<fr.pané Sursa: NODEX (2002) 
CHIFTEÁ, chiftele, s. f. Preparat culinar de formă rotundă sau ovală făcut din carne tocată, ceapă, ouă, verdețuri și condimente, care se prăjește în grăsime. [Var.: chefteá s. f.] – Din tc. köfte. Sursa: DEX '09 (2009)CHIFTEÁ s. (pop.) pârjoală. (O ~ din carne de porc.)  Sursa: Sinonime (2002) chifteá (chiftéle), s. f. – Preparat culinar de formă rotundă din carne tocată și prăjită. – Var. cheftea, chioftea, piftea. Mr. chifte, megl. chiófti.Tc. köfte (Miklosich, Türk. Elem., II, 113; Șeineanu, II, 110; Lokotsch 1226; Ronzevalle 151); cf. ngr. ϰεφτές, ϰιοφτές, bg. kjofté, sb. ćufteta. Sursa: DER (1958-1966)Pârjoală - https://dexonline.ro/definitie/p%C3%A2rjoal%C4%83Brânzoaică - https://dexonline.ro/definitie/br%C3%A2nzoaic%C4%83LOCÁȚIE, locații, s. f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară. ◊ Taxă de locație = taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.) Contract prin care una dintre părți se obligă să procure și să asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. [Var.: locațiúne s. f.] – Din fr. location, lat. locatio, -onis. Sursa: DEX '98 (1998) LOCÁȚIE s. 1. v. închiriere. 2. v. chirie. Sursa: Sinonime (2002)LOCÁȚIE ~i f. 1) Situație de luare sau de dare în chirie; închiriere. 2) Sumă plătită la intervale regulate pentru închirierea unui apartament sau a unui obiect; taxă de închiriere. 3) jur. Contract de închiriere. 4): Taxă de ~ sumă plătită, ca sancțiune, pentru depășirea termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor sau a autovehiculelor. [G.-D. locației; Sil. -ți-e] /<fr. location, lat. locatio, ~onis Sursa: NODEX (2002) 
MARINÁDĂ s.f. În gastronomie, lichid puternic aromatizat, pe bază de vin, oțet, suc de lămâie sau de limetă, plante aromate sau condimente și puțin ulei, în care se introduce un aliment (carne, mai ales de vânat, pește, legume) pentru a se marina, adică a se frăgezi și a se impregna de aromă înainte de a fi gătit, sau pentru a se conserva. sin. baiț. 
Sursa: DGE (2003)MARINATĂ, marinate, s.f. Preparat culinar acoperit cu un sos tomat acrit cu oțet (marinată de pește, chifteluțe marinate etc.), alimentele nefiind de fapt marinate în prealabil. 
Sursa: DGE (2003)MARINÁT, -Ă, marinați, -te, adj. (Despre pește, carne etc.) Pregătit sau conservat cu sos de bulion, untdelemn, lămâie sau oțet și diverse condimente. – V. marina. Sursa: DEX '98 (1998) 
MARINÁTĂ s.f. 1. Mâncare cu pește sau cu carne, pregătită sau conservată cu sos făcut din untdelemn, bulion, oțet și diferite condimente. 2.Zeamă condimentată în care se pune carnea (de vânat) la frăgezit; baiț. [< it. marinato, cf. fr. marinade, germ. Marinade]. 
Sursa: DN (1986)
MOUSSE vs GANACHEhttps://en.wikipedia.org/wiki/Moussehttps://en.wikipedia.org/wiki/Ganache

GĂLBENÚȘ, gălbenușuri, s. n. Partea centrală, sferică, de culoare galbenă, a oului de pasăre și de reptilă, bogată în substanțe nutritive. –Galben + suf. -uș. Sursa: DEX '09 (2009) GĂLBENÚȘĂ, gălbenușe, s. f. (La pl.) Plantă din familia rozaceelor, cu tulpina ascendentă, paniculat ramificată în partea superioară (Potentilla chrysantha). – De la gălbenuș. Sursa: DEX '09 (2009) 
Drag/dragãdragi/drage???  :)))
http://www.romlit.ro/dragi_dragehttp://www.literparc.ro/dragile-mele-sau-dragele-mele/
Capsuna - capsune!  Capsuni???http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis-s-024-obiectii-doom.htmhttp://www.avocatnet.ro/content/articles/id_30240/Perioad%C4%83-de-timp-averse-de-ploaie-%C8%99i-alte-pleonasme-care-trebuie-evitate.html

BEBELÚȘ, bebeluși, s. m. Copil în primele luni de viață. – Bebe + suf. -ăluș. 
Sursa: DEX '09 (2009) |NU bebeluşă!!! - Cronica carcotasilor nu este o autoritate in materie de lingvistica.
AROMĂ - AROMAT - A AROMA - A AROMATIZAARÓMĂ, arome, s. f. Emanație a unor substanțe plăcut mirositoare (și cu gust plăcut); miros tare și plăcut; mireasmă, parfum. ♦ Substanță care dă unui produs miros sau gust plăcut. – Din fr. arôme, lat. aroma.  Sursa: DEX '09 (2009)AROMÁT1, aromate, s. n. (Rar) Mirodenie. – Din sl. aromatŭ, ngr. ároma, arómatos. – Cf. fr. aromate.  Sursa: DEX '09 (2009) AROMAT2, -Ă, aromați, -te, adj. Care are aromă, cu aromă; aromatic, binemirositor, parfumat (1). – V. aroma.  Sursa: DEX '09 (2009)AROMÁ vb. I v. aromi. Sursa: DEX '09 (2009)AROMÍ, aromesc, vb. IV. 1. Intranz. A fi cuprins de un somn ușor (și scurt); a ațipi. 2. Tranz. A ameți cu un miros îmbătător. 3. Tranz. (Rar) Fig.A potoli, a liniști. [Var.: (înv.) aromá vb. I] – Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009)AROMATIZÁ, aromatizez, vb. I. Tranz. 1. A da un miros sau un gust plăcut unei substanțe cu ajutorul aromatelor1. 2. A obține (prin diverse procedee chimice) o hidrocarbură aromatică. – Din fr. aromatiser, lat. aromatizare.  Sursa: DEX '09 (2009)

DECẤT adv., conj. I. Adv. 1. (Comparativ de inegalitate) Era mai mare decât mine. 2. (Restrictiv, în construcții negative) Numai. ◊ Expr. N-am(sau n-ai etc.) decât să... = a) singurul lucru care îmi (sau îți etc.) rămâne de făcut...; b) sunt (sau ești etc.) liber să..., dacă vreau (sau vrei etc.) să... N-ai (sau n-are) decât! = poți (sau poate) s-o faci (sau s-o facă), puțin îmi pasă! II. Conj. 1. (Introduce o propoziție circumstanțială comparativă de inegalitate) Mai mult bănuia decât știa. 2. (Introduce o propoziție circumstanțială de excepție) Nu făcea altceva decât să citească. 3. (Introduce o propoziție circumstanțială opozițională cu nuanță comparativă) În loc să... 4. (Pop.; adversativ) Însă, dar, numai că. –De4 + cât. 
Sursa: DEX '09 (2009) 

DOÁR adv. 1. (Exprimă ideea unei delimitări sau restricții) Numai. Stai doar o clipă! ◊ Expr. Doar că nu... = aproape că..., puțin a lipsit să nu...2. Vezi bine, cum se știe; desigur. Doar nu m-ai căutat! 3. Poate; probabil. Va reuși doar până la urmă! ◊ Expr. Fără doar și poate = fără nicio îndoială; neapărat. ♦ În speranța că... L-a întrebat, doar va afla ce să facă. ◊ Expr. Într-o doară = la noroc, la întâmplare, pe nimerite. 4. (Reg.; la începutul unei propoziții interogative) Oare? [Var.: doáră adv.] – Lat. de-hora. 
Sursa: DEX '09 (2009) NÚMAI adv. 1. (Indică restricția sau exclusivitatea) Nu mai mult de(cât)..., nu altceva sau altcineva decât..., nimeni sau nimic în afară de..., nu altfel decât..., nu altă dată sau în altă împrejurare decât..., nu în alt loc decât..., nu în alt scop sau din altă cauză decât...; doar; exclusiv. ◊Loc. conj. Numai să... (sau de..., dacă...) = doar dacă, cu condiția să... ◊ Expr. Nu numai că... = în afară de faptul că..., pe lângă faptul că...Numai așa = a) în mod simplu, fără complicații; b) fără motiv, fără sens; c) în mod dezinteresat. ♦ (Adesea prin exagerare) În întregime, cu totul, complet; peste tot, cât vezi cu ochii. 2. (Indică modul) Pe punctul de a..., gata-gata să...; chiar, tocmai. ◊ (Înv. și reg.) Numai cât... (sau ce...)= îndată ce..., imediat ce... 3. (Înv. și pop.; indică timpul) Brusc, pe neașteptate; imediat, numaidecât. 4. (Adversativ; adesea cu valoare de conjuncție) Însă, dar; totuși; (după construcții negative) ci. ◊ Loc. conj. Numai că... = doar (atâta) că... [Var.: (pop.) núma adv.] – Nu + mai1 saulat. non magis. 
Sursa: DEX '09 (2009) 

A mesteca (mancarea in gura) ≠ a amesteca (mancarea in oala, aluatul in bol cu lingura de lemn, ingredientele)A invarti ≠ a amesteca (nu invartim crema in oala, ci o amestecam)A invarti ≠ a rasuci (nu invartim tava, ci rasucim tava in cuptor, daca nu coace uniform)
A aplicaAtasament Attachement A atasa
*** Pentru a fierbe pastele, adaugam apa in oala. --- Punem apa in oala sau umplem oala cu apa, nu adaugam apa pentru ca nu avem la ce sa adaugam in completare in oala goala :))) Nu adaugam tava in cuptor :)))
ADĂUGÁ, adáug, vb. I. 1. Tranz. A mai pune peste..., a da în plus; a face să sporească. ♦ A spune sau a scrie ceva în continuare sau în completare. 2. Refl.și tranz. A (se) alătura, a (se) alipi, a (se) reuni. [Pr.: -dă-u-. – Var: adăogá vb. I, adáoge vb. III, adăogí, adăugí vb. IV] – Lat. *adaugere.
sursa: DEX '09 (2009)
19. Cosulete fragede (mini tarte) cu crema de mascarpone si lamaie - Jun 12, 2016 4:38:00 PM
 
Cosulete (barcute cu cacao) cumparate de la Kaufland, cu crema de mascarpone si lamaie
http://testdaiana1.blogspot.ro/2016/04/tort-de-cacao-cu-crema-de-mascarpone-cu.html
De data asta cu mai putin zahar (doar 1 lingura) si cu mai multa zeama de lamaie

500 g mascarpone (250 g Lovilio + 250 g de la Kaufland)
100 g ciocolata alba Bellarom, topita
1 Lg zahar pudra Castello
coaja rasa de la 1 lamaie
1 lingurita esenta de vanilie Castello
5-6 linguri zeama de lamaie
200 g frisca lichida Pilos, batuta
Crema a iesit mult mai moale (fluida) decat data trecuta cand am pus doar 2 linguri de zeama de lamaie, dar a doua zi a fost ok.Am umplut cosuletele (barcutele) cu crema si le-am lasat in frigider, acoperite, pana a doua zi, ca sa se inmoaie putin si sa se intareasca crema.




20. Pizza - Jun 5, 2016 5:00:00 PM


...  cu blat cumparat de la Kaufland :)+ pasta de rosii, sunca, praz, cascaval



21. Supa rapida - Jun 5, 2016 4:59:00 PM

Inventie de moment, cu ingrediente congelate:*supa clara de pui*mix morcovi-mazare-porumb-am lasat supa sa se dezghete si am dat un clocot, moment in care am adaugat legumele congelate.*la final in farfurie am pus multa smantana.
A fost foarte gustoasa supa!
Daca n-ar fi plouat, as fi adunat si putin patrunjel si marar din gradina, de presarat deasupra.


22. Morcovi caramelizati cu unt - Jun 5, 2016 4:55:00 PM

Sursa S.U.http://savoriurbane.com/morcovi-caramelizati-cu-unt/
Doar o poza lesinata am apucat sa fac :DFoarte, foarteeeeeeeee buni!

23. Paste cu fasole rosie, ciuperci si rosii - Jun 5, 2016 3:10:00 PM


Am scos de la naftalina o reteta veche:http://testdaiana1.blogspot.ro/2010/03/fusilli-spirale-cu-fasole-rosie-si.html





24. Chiftea intreaga - Chec de carne - May 11, 2016 7:26:00 PM

Aceeasi reteta
http://testdaiana1.blogspot.ro/2015/11/chiftea-intreaga-chec-de-carne.html
de data asta fara cartof crud, am adaugat carnati de casa si am copt in punga pentru fripturi. 






25. Paste cu ton - May 11, 2016 7:20:00 PM

*paste fierte (farfalle din grau dur Combino)*conserva de ton in ulei (file ton in ulei de masline Nixe)*telemea putin sarata*ceapa frecata cu boia dulce*patrunjel proaspat
si ...
Pofta buna!